Fred Vorstenbosch in Iasi Moldava Roemenie

FRED VORSTENBOSCH in Iasi Moldava Roemenie

Fred Vorstenbosch op vakantie naar 4 sterren Grand Hotel Traian in Iasi Roemenië.

Wanneer men een weekendje of weekje ter ontspanning weg wilt, dat wordt er vaak in eerste instantie gedacht aan een bungalowtje, wel of niet gelegen in zo’n park ergens of in Nederland of vlak daarbuiten.
Ook wordt de beslissing vaak overgelaten naar dat wat er in de krant of via mails (vaak goedkoop) wordt aangeboden.

Eigenlijk wordt er bijna nooit gedacht aan een weekendje (of langer) weg naar Romantisch Roemenië.
Roemenië is erg veranderd sinds de val van het communisme en zijn ze ook lid van de EU geworden per 01.01.2007.

Wist U dat er bijvoorbeeld diverse Renault modellen auto’s gewoon in Roemenië in de Dacia fabrieken worden gemaakt.
Renault heeft flink wat miljoenen in deze fabrieken geïnvesteerd.
De firma Frosys in Cluj Napoco in Roemenië, werkt zeer nauw samen met Siemens in Duitsland, en wanneer ik goed geïnformeerd ben, produceren ze ook voor hen. Er zijn inmiddels vele wetserse firma’s die investeren en presteren in Roemenië.

Dus voor een slechte kwaliteit vakantie hoeft u, in ieder geval in het hotel waar wij zijn geweest, niet bang te zijn.
Alles is van een bijzondere hoge kwaliteit en er is heel veel te zien in de omgeving en in de stad Iasi.

Er zijn op dit moment vele handelsdelegaties vanuit Nederland al in Roemenië onlangs geweest en meerdere staan er in de planning.
Roemenië wordt steeds meer een belangrijk land voor Nederland, maar ook voor andere landen.
Natuurlijk moet er nog het een en ander veranderen, aldus de ministers, maar waar niet, en de Roemenen hebben de vaart er achter gezet
De jonge generatie is nu aan zet en dat doen ze dan ook.

Juist door alle veranderingen die wij in ons hotel aantroffen, bleek al snel dat men er een geweldige zomer – en of wintervakantie kan hebben.
Deze maal gingen mijn vrouw en ik dus naar Roemenië naar de plaats Iasi, gelegen in Moldavië, maar zoals men het zelf zegt; MOLDOVA, niet te verwarren met Moldavië. Moldavië is over de grens gelegen, richting Rusland..

Deze maal vlogen wij met een rechtstreekse KLM vlucht van Amsterdam naar Boekarest
Boekarest is een oude- maar toch steeds moderner wordende stad met veel cultuur. Brede boulevards, drukke en ook gezellige winkelstraten, eetcafeetjes, restaurants, hotels van 1 tot 5 sterren. U vraagt en men draait. Boekarest ademt in het centrum een iet wat Parijse sfeer uit.
Aan de rand van Boekarest ligt een openluchtmuseum, een soort van Arnhems openluchtmuseum, maar dan veel kleiner en natuurlijk anders. Ook de Arc de Triomf treft men in Boekarest aan. In de straten is het een drukte van belang,vele moderne – naast wat oude auto’s rijden af en aan. Van Mercedessen en Audi’s tot en met Lada’s. Voor iedereen wat wils.
Hier een paar daagjes blijven is beslist geen straf. Er is zoveel te zien en zoveel te beleven. Er is zoveel cultuur en niet ver van de stad beginnen de bijna sneeuwzekere bergen al. genoeg te doen voor een erg lang weekend en / of meer dagen en/of weken.
Met het openbaar vervoer, of met uw huur – of eigen auto, kunt u vele wegen gaan.

Maar we hadden besloten naar de stad Iasi te gaan, gelegen in de provincie MOLDOVA.
We hadden besloten ons eens lekker te laten verwennen en boekten het Grand Hotel, super de luxe kwaliteit.
Na aankomst op de luchthaven van Boekarest, zetten we onze horloges 1 uur verder en wisselden Euro’s om in Lei.

Nadat we de koffers vanaf de lopende band hadden opgepikt, wandelden wij de drukte van de aankomsthal binnen.
Daar stond onze chauffeur van het Trajan Grand Hotel al op ons te wachten.
Er stond een ruime en luxe Opel op ons te wachten, dat hadden we natuurlijk niet verwacht te krijgen in Roemenië.
Vele Nederlanders hebben nog immer een slecht idee over Roemenië, men denkt dat er niets veranderd is.
De tijd heeft, na de val van het communistische gezag, niet stil gestaan en dat hebben we positief geweten.
Het eerste wat ons opviel is dat, in tegenstelling van beelden getoond in kranten en magazines en op de TV, de mensen wel vrolijk en uitnodigend en gastvrij en open zijn. Het drukke verkeer, rijdend op goede geasfalteerde wegen, met hier en daar nog een antieke auto uit de oude doos, is veelal modern. Kaufhof is duidelijk aanwezig in het straatbeeld en vele andere moderne winkelcentra zoasl Metro, bestaan naast de ouderwetse knusse winkeltjes of stalletjes die vaak onbemand langs de wegen staan, volgeladen met koopwaar en niemand in de buurt. Deze verkoper komt pas opdagen als er om gevraagd wordt of je neemt gewoon de spullen mee en laat je betaling achter op de tafel van de stand.

De auto rit van Boekarest naar Iasi en terug naar Boekarest:
Alhoewel in Iasi een vliegveld is, hebben wij deze maal gekozen om op Boekarest met de KLM te vliegen en de rest van de reis per hotelauto te doen.
Op die manier zien we veel van Roemenië op een andere manier dan we doorgevlogen zouden zijn naar Iasi. Deze rit is echt aan te bevelen.
Na ongeveer 3 uren te hebben gevlogen, komen we op het vliegveld van Boekarest aan. Na geld gewisseld te hebben in Roemeense Lei (er zijn verschillende wisselkantoren al voor de douane) halen we onze bagage op. Hier en daar staan vertegenwoordig(st)ers van de meer dure hotel in Boekarest folders over hun hotels en casino’s uit te delen. Voordat we in de vertrekhal aankomen zetten wij onze horloges 1 uur voor uit.

De hotelchauffeur staat met een karton waarop onze naam staat vermeld, keurig op ons te wachten. We verlaten de aankomsthal en gaan op weg naar de nabij gelegen parkeerplaats. In de hotelauto is er ruim plaats voor ons en al spoedig rijden we door een klein deel van het drukke Boekarest de grote weg op richting Iasi. Het begint al spoedig donker te worden en zullen maar weinig ervaren van onze heenreis naar het Grand Hotel Trajan. Het valt op dat er nog steeds wat voertuigen rondrijden die zonder volledige verlichting zich op de weg bevinden. Soms komen we een onverlichte paard en wagens en fietsers tegen, die het rustig aan doen. Waarom zich haasten, dat doen ze in het Westen wel voor ons, lijkt het er op dat de berijder denkt. Er wordt pittig doorgereden en niet alleen door onze chauffeur. De avond valt al snel, dus een groot gedeelte van de reis is er in het donker. De chauffeur zegt ons dat we wel een tukje kunnen gaan doen. Het duurt immers circa 5 uren voordat we in Iasi zullen zijn. Maar, wij willen alles zien en meemaken. Zoals eerder gezegd: Er rijden vele auto’s van allerlei soorten en merken rond. Het oude automerk Dacia rijdt nog steeds rond, maar meer en meer zie je de nieuwe – en comfortabele Dacia Logan (ook in Nederland bij de renault dealer te koop) in grote getallen rijden. Er zijn Dacia Logan politie auto’s, Dacia Logan taxi’s.

Ook Renault en vele andere bij ons meer bekende typen en uitvoeringen van auto’s rijden er rond. De super oude -en walmende auto’s zijn nauwelijks meer te vinden.
Onze terugreis naar Boekarest wordt ook weer in circa 5 uren gehaald. We rijden op Zondag en het zware vrachtverkeer is praktisch allemaal van de weg, dus kan er gemakkelijk doorgereden worden. Pas op: de politie houdt vele verkeerscontroles. De tegenliggers waarschuwen je er voor wanneer de politie staat te controleren door middel van het geven van lichtsignalen.

Onderweg zijn er op verschillende plaatsen allerlei markten. Het is er erg druk, er wordt goed verkocht. De auto’s worden zwaar afgeladen en vertrekken weer naar huis. Vele paard en wagens, rijden rustig in colonnes over de snelweg, alle tijd hebbend en volgestouwd met allerlei koopwaar tot en met bankstellen toe. Dat is nu nog steeds het imago van Roemenië, mensen met paard en wagen op de wegen. Dat is een zeldzaamheid aan het worden, dus als u de mogelijkheid heeft, maak hier dan foto’s van, als de mensen er geen bezwaar tegen hebben. Wij rijden verder door kleine dorpjes en stadjes. Het is druk , de meeste winkels zijn ook op Zondag open en dus wordt daar druk van gebruik gemaakt. Naar de Orthodoxe – en andere Christelijke kerken wordt er gegaan. Het is er erg druk bij de Godshuizen, de gelovigen staan zelfs buiten in rijen te wachten om maar binnen te mogen komen. We passeren een van de vele kloosters. Hier is het bijzonder druk, er is nauwelijks ruimte om er met je auto langs te komen. Overal zijn er mensen die het klooster willen bezoeken. Even je auto parkeren? Dat doe je gewoon aan de rand van de weg. De mensen blijven beleefd.
Op vele plaatsen in dit uitgestrekte land kan je wat snacks eten of gebruik maken van een toilet. Het zonnetje schijnt en voordat we het weten is de afstand tussen Iasi en Boekarest (375 kilometer) overbrugt.
Wij komen op het vliegveld aan, checken in, gaan door de douane en na het kopje koffie in Roemeens geld te hebben betaald, wisselen we het restant om in Euro’s.

Andere mogelijkheid om direct naar Iasi te reizen.
Men vliegt met Austrian Airlines vanaf bijvoorbeeld Amsterdam naar Wenen. Vanaf Wenen is er een rechtstreekse vlucht naar Iasi. Op het vliegveld hier kan men ook door een van de hotel auto’s worden opgehaald.

MOLDOVA / MOLDAVIË info
Moldavië was vanaf de 14de eeuw zelfstandig en sinds 1859 verenigd met Walachije, dat toen samen de naam “Roemenië” kreeg. In die tijd was Moldavië echter ongeveer twee keer zo groot toen het ook nog Bessarabië in haar bezit had.
Nu is het Bessarabië een zelfstandige staat: de republiek Moldavië. Hier moet men zich niet in vergissen.
Roemenië heeft zelf dus een gebied dat zich Moldavië (MOLDOVA) mag noemen (net zoals Transsylvanië zich Transsylvanië mag noemen) en buiten de Roemeense staatsgrenzen – ten oosten van de rivier de Proet – bestaat er een republiek die zich Moldavië (ook MOLDOVA) noemt.

Beschrijving van het 4 sterren Grand Hotel Traian te Iasi.
Grand Hotel Traian is in de Roemeense streek Moldavië gelegen,in het centrum van de stad op een groot plein, waar altijd wat te zien en te doen is. Het openbaar vervoer en taxis zijn overal.
Het oorspronkelijke hotel is gebouw in 1882 en telt 4 etages en werd ontworpen door Alexander Gustave Eiffel, (ja die van de Eiffel toren in Parijs).

Het laatst geheel aangepast en vernieuwd is het hotel in Oktober 2006 en het hotel telt zeer ruime – en moderne – en toch romantisch uitgeruste kamers. Wij sliepen in een – gewone – kamer. Er zijn ook kamers met jacuzzi en ook twee zeer ruime luxe presidentiele kamers met alle luxe van dien.
Wat erg prettig is dat bijna al het personeel Engels spreekt.
Naast de 68 kamers, heeft het hotel ook 3 conferentiezalen, (maar daar kwamen wij niet voor), restaurants, bars en cocktailruimtes en natuurlijk ontspanningsruimtes. Uiteraard biedt het hotel een uitgebreid scala aan andere mogelijkheden. Vraag eens aan de hotel sales manager Nicoletta, U kunt haar bereiken via: Traian hotel email : reservation@grandhoteltraian.ro
Web site:www.grandhoteltraian.ro en ze zal U beslist snel van dienst te zijn om op al uw vragen een goed antwoord te geven.
Het eten is er meer dan voortreffelijk. Alles tongstrelend en met zeer veel zorg bereid van de beste materialen die men kan vinden.
Alle kamers beschikken over TV met zowel Roemeense als Duitse – en Engelstalige kanalen. De kamers beschikken tevens over airco en natuurlijk ook over verwarming. Eigenlijk is het een zaken hotel, maar voor privé bezoekers is er ook van alles te doen. Een aanrader is de London Pub, alwaar U tot laat in de nacht gebruik van kunt maken.
Op Zaterdag vinden in dit hotel bruiloftsfeesten plaats. Uitbundig wordt een trouwerij gevierd, hoeveel gasten er waren? Ik denk bijna ontelbaar, het mag wat kosten en het feest duurt tot in de kleine uurtjes. De gasten mogen niet het gevoel hebben dat ze hongerig zijn of dorst hebben. Het beste schijnt niet luxe genoeg te zijn.

Onze andere bevindingen.
Grand Hotel Traian werd juist in de periode dat wij er waren officieel geopend en dat hebben we geweten. Natuurlijk werden wij, als Hollanders, hier voor ook uitgenodigd.
Om ongeveer 11.00 uur was er een persconferentie en na de persconferentie werd er natuurlijk heerlijk met allerlei soorten van drankjes geproost. Natuurlijk was er ook zeer goede champagne.
Een goed gebruik is dat nieuwe gebouwen door de Orthodoxe priesters worden ingewijd. Twee priesters met hun diaken stonden rond een restaurant tafel, die gebruikt werd als een soort van altaar. Een icoon, een grote zware bijbel, een rond glas gevuld met gezegend water , een aantal takken die dienen om het heilig water over de toehoorders te besprenkelen.
De dienst wordt ingezet met gezongen kerkmuziek zonder begeleiding van muziek instrumenten, een preek er tussen door, weer zingen, voorlezen uit de bijbel en ter afsluiting worden de gelovigen stuk voor stuk gezegend. Daarna krijgen de gelovigen ook ,door middel van een soort van wattenstaafje, een zegening op het voorhoofd. Er worden vele kruisen geslagen onder het bidden. Na het gebed, kleden de priesters zich weer om en gaan mee naar de receptiehal om onder het genot van een of meerdere glazen drank, weer te vertrekken. Vader Nicolaas ( de naam van de priester0 hij ging voor in deze kleine dienst, spreekt geweldig Engels. Ik heb met hem nog even zitten napraten. Ondermeer vertelde hij, dat hij kennissen heeft bij de KRO in Hilversum.
Roemeense priesters mogen wel trouwen, monniken niet vertelde hij mij.
Op Woensdag en Vrijdag is het een vastendag voor de Orthodoxe kerkleden. Er wordt dan geen vlees gegeten, vis mag wel. Ook kent de Roemeens Orthodoxe kerk verschillende vastentijden, het fijne weet ik er niet van.
Rond 19.00 uur is er de officiële opening voor de VIP ‘s . Dat is een geweldig spektakel. Grote tafels, luxe opgedekt met de fijnste spijzen, zeer zorgvuldig voorbereid. Je kunt kiezen uit vele soorten van eten. Vis, vlees, koud of warm buffet, chocolade fontein, kaassoorten, en overal keurig en rijkelijk uitgestald. Overal staan keurig geklede obers u van dienst te zijn. Ik vond dit zo uniek en mocht er foto’s van maken om de buitenwacht te laten zien, dat men ook in Roemenië zeer luxe kan eten. Muziek klinkt, speeches worden gehouden (en vertaald in het Engels), er wordt geproost, alles is er aan gedaan om zich te presenteren. Een geweldige ervaring.
Op de laatste avond van ons verblijf zijn we in een lokaal restaurant gaan eten. Een kleinschalig en wat pittoresk restaurant is er snel te vinden. Er zijn er velen in iedere prijsklasse te vinden in Iasi. Ook hier was het eten, uitstekend.

Het was het weekje wel, weer een mooie indruk van Roemenië.
Roemenië verdient het bezocht te worden, en waarom gaat u niet eens in Iasi op bezoek. Iasi en zijn directe omgeving, zijn een bezoek meer dan waard.
Ze zullen u van harte welkom heten.

Fred Vorstenbosch
30102006

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.