Fred Vorstenbosch in Iasi Moldava Roemenie

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

FRED VORSTENBOSCH in Iasi Moldava Roemenie

Fred Vorstenbosch op vakantie naar 4 sterren Grand Hotel Traian in Iasi Roemenië.

Wanneer men een weekendje of weekje ter ontspanning weg wilt, dat wordt er vaak in eerste instantie gedacht aan een bungalowtje, wel of niet gelegen in zo’n park ergens of in Nederland of vlak daarbuiten.
Ook wordt de beslissing vaak overgelaten naar dat wat er in de krant of via mails (vaak goedkoop) wordt aangeboden.

Eigenlijk wordt er bijna nooit gedacht aan een weekendje (of langer) weg naar Romantisch Roemenië.
Roemenië is erg veranderd sinds de val van het communisme en zijn ze ook lid van de EU geworden per 01.01.2007.

Wist U dat er bijvoorbeeld diverse Renault modellen auto’s gewoon in Roemenië in de Dacia fabrieken worden gemaakt.
Renault heeft flink wat miljoenen in deze fabrieken geïnvesteerd.
De firma Frosys in Cluj Napoco in Roemenië, werkt zeer nauw samen met Siemens in Duitsland, en wanneer ik goed geïnformeerd ben, produceren ze ook voor hen. Er zijn inmiddels vele wetserse firma’s die investeren en presteren in Roemenië.

Dus voor een slechte kwaliteit vakantie hoeft u, in ieder geval in het hotel waar wij zijn geweest, niet bang te zijn.
Alles is van een bijzondere hoge kwaliteit en er is heel veel te zien in de omgeving en in de stad Iasi.

Er zijn op dit moment vele handelsdelegaties vanuit Nederland al in Roemenië onlangs geweest en meerdere staan er in de planning.
Roemenië wordt steeds meer een belangrijk land voor Nederland, maar ook voor andere landen.
Natuurlijk moet er nog het een en ander veranderen, aldus de ministers, maar waar niet, en de Roemenen hebben de vaart er achter gezet
De jonge generatie is nu aan zet en dat doen ze dan ook.

Juist door alle veranderingen die wij in ons hotel aantroffen, bleek al snel dat men er een geweldige zomer – en of wintervakantie kan hebben.
Deze maal gingen mijn vrouw en ik dus naar Roemenië naar de plaats Iasi, gelegen in Moldavië, maar zoals men het zelf zegt; MOLDOVA, niet te verwarren met Moldavië. Moldavië is over de grens gelegen, richting Rusland..

Deze maal vlogen wij met een rechtstreekse KLM vlucht van Amsterdam naar Boekarest
Boekarest is een oude- maar toch steeds moderner wordende stad met veel cultuur. Brede boulevards, drukke en ook gezellige winkelstraten, eetcafeetjes, restaurants, hotels van 1 tot 5 sterren. U vraagt en men draait. Boekarest ademt in het centrum een iet wat Parijse sfeer uit.
Aan de rand van Boekarest ligt een openluchtmuseum, een soort van Arnhems openluchtmuseum, maar dan veel kleiner en natuurlijk anders. Ook de Arc de Triomf treft men in Boekarest aan. In de straten is het een drukte van belang,vele moderne – naast wat oude auto’s rijden af en aan. Van Mercedessen en Audi’s tot en met Lada’s. Voor iedereen wat wils.
Hier een paar daagjes blijven is beslist geen straf. Er is zoveel te zien en zoveel te beleven. Er is zoveel cultuur en niet ver van de stad beginnen de bijna sneeuwzekere bergen al. genoeg te doen voor een erg lang weekend en / of meer dagen en/of weken.
Met het openbaar vervoer, of met uw huur – of eigen auto, kunt u vele wegen gaan.

Maar we hadden besloten naar de stad Iasi te gaan, gelegen in de provincie MOLDOVA.
We hadden besloten ons eens lekker te laten verwennen en boekten het Grand Hotel, super de luxe kwaliteit.
Na aankomst op de luchthaven van Boekarest, zetten we onze horloges 1 uur verder en wisselden Euro’s om in Lei.

Nadat we de koffers vanaf de lopende band hadden opgepikt, wandelden wij de drukte van de aankomsthal binnen.
Daar stond onze chauffeur van het Trajan Grand Hotel al op ons te wachten.
Er stond een ruime en luxe Opel op ons te wachten, dat hadden we natuurlijk niet verwacht te krijgen in Roemenië.
Vele Nederlanders hebben nog immer een slecht idee over Roemenië, men denkt dat er niets veranderd is.
De tijd heeft, na de val van het communistische gezag, niet stil gestaan en dat hebben we positief geweten.
Het eerste wat ons opviel is dat, in tegenstelling van beelden getoond in kranten en magazines en op de TV, de mensen wel vrolijk en uitnodigend en gastvrij en open zijn. Het drukke verkeer, rijdend op goede geasfalteerde wegen, met hier en daar nog een antieke auto uit de oude doos, is veelal modern. Kaufhof is duidelijk aanwezig in het straatbeeld en vele andere moderne winkelcentra zoasl Metro, bestaan naast de ouderwetse knusse winkeltjes of stalletjes die vaak onbemand langs de wegen staan, volgeladen met koopwaar en niemand in de buurt. Deze verkoper komt pas opdagen als er om gevraagd wordt of je neemt gewoon de spullen mee en laat je betaling achter op de tafel van de stand.

De auto rit van Boekarest naar Iasi en terug naar Boekarest:
Alhoewel in Iasi een vliegveld is, hebben wij deze maal gekozen om op Boekarest met de KLM te vliegen en de rest van de reis per hotelauto te doen.
Op die manier zien we veel van Roemenië op een andere manier dan we doorgevlogen zouden zijn naar Iasi. Deze rit is echt aan te bevelen.
Na ongeveer 3 uren te hebben gevlogen, komen we op het vliegveld van Boekarest aan. Na geld gewisseld te hebben in Roemeense Lei (er zijn verschillende wisselkantoren al voor de douane) halen we onze bagage op. Hier en daar staan vertegenwoordig(st)ers van de meer dure hotel in Boekarest folders over hun hotels en casino’s uit te delen. Voordat we in de vertrekhal aankomen zetten wij onze horloges 1 uur voor uit.

De hotelchauffeur staat met een karton waarop onze naam staat vermeld, keurig op ons te wachten. We verlaten de aankomsthal en gaan op weg naar de nabij gelegen parkeerplaats. In de hotelauto is er ruim plaats voor ons en al spoedig rijden we door een klein deel van het drukke Boekarest de grote weg op richting Iasi. Het begint al spoedig donker te worden en zullen maar weinig ervaren van onze heenreis naar het Grand Hotel Trajan. Het valt op dat er nog steeds wat voertuigen rondrijden die zonder volledige verlichting zich op de weg bevinden. Soms komen we een onverlichte paard en wagens en fietsers tegen, die het rustig aan doen. Waarom zich haasten, dat doen ze in het Westen wel voor ons, lijkt het er op dat de berijder denkt. Er wordt pittig doorgereden en niet alleen door onze chauffeur. De avond valt al snel, dus een groot gedeelte van de reis is er in het donker. De chauffeur zegt ons dat we wel een tukje kunnen gaan doen. Het duurt immers circa 5 uren voordat we in Iasi zullen zijn. Maar, wij willen alles zien en meemaken. Zoals eerder gezegd: Er rijden vele auto’s van allerlei soorten en merken rond. Het oude automerk Dacia rijdt nog steeds rond, maar meer en meer zie je de nieuwe – en comfortabele Dacia Logan (ook in Nederland bij de renault dealer te koop) in grote getallen rijden. Er zijn Dacia Logan politie auto’s, Dacia Logan taxi’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *