Wijn, Roemeense

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Roemeense wijn

Roemenië is het grootste wijnland van Zuidoost-Europa. Dat het toch vrij onbekend is heeft niet zo zeer te maken met het feit dat de Roemenen – een van origine Latijns volk – zelf grote wijndrinkers zijn, maar zo veel te meer met de communistische planeconomie tot 1990.

Dankzij het goede klimaat, en de gunstige ligging van de wijngaarden, produceerde Roemenië reeds in de Romeinse tijd kwaliteitswijnen. Roemenië genoot ooit een grote reputatie voor een bijzondere zoete wijn, Cotnari. De Cotnari komt uit Roemeens Moldavië(jud Iasi). De Cotnari werd na de Hongaarse Tokaji als de beste wijn van Zuidoost Europa beschouwd ! In de 17e eeuw waren de Roemeense wijnen goed bekend aan de Europese hoven en in kerkelijke kringen. De Oostenrijkse keizer had hier zijn eigen wijngaarden.

Tijdens de communistische tijd was de wijnproductie in Roemenie duidelijk in een mindere periode beland.  Deze abrupte achteruitgang werd veroorzaakt door verwaarlozing van de wijngaarden en productiemiddelen tijdens het communistische regime. Het land produceerde in die periode grote hoeveelheden zoete wijn voor broedervolkeren, met voorop de Sovjet Unie. Kwantiteit ging voor kwaliteit.

Na de omwenteling zijn verscheidene voormalige staatswijnbedrijven samenwerkingsverbanden aangegaan met buitenlandse wijnconcerns. Nu wordt er weer volop in de wijnindustrie geïnvesteerd met als gevolg sterk verbeterde producten, die door de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding zeer aantrekkelijk zijn. De internationale wijnpers is lovend over de kwaliteit van de wijnen die de laatste paar jaar worden geproduceerd in Roemenie. “Van alle wijngebieden rond de Zwarte Zee en in de Balkan is Roemenie HET land waarvan we het grootste potentieel kunnen verwachten”, schrijft Hugh Johnson in zijn befaamde Wijnatlas. Momenteel is Roemenie een van de 10 grootste wijnproducenten ter wereld

Ongeveer 335.000 hectare zijn er met wijnstokken beplant. Ruim een miljoen mensen zijn op enigerlei wijze werkzaam in de wijnbouw.

De Roemeense wijnwetgeving doet Duits aan, want men kent er voor zoete witte wijnen klasse-aanduidingen die men kan vertalen als Spätlese, Auslese en Trockenbeeren auslese. De stijl van – althans de droge – witte en rode wijnen is echter Frans. Naast inheemse druivenrassen en druivenrassen die men elders op de Balkan aantreft, zijn er veel Franse aangeplant.

Wijnetikettentaal Roemenie:

  • VM – tafelwijn
  • VMS – superieure tafelwijn
  • VS – vin de pays
  • DOC – Hogekwaliteitswijnen met herkomstbenaming en kwaliteitsnormen (min. 180 gr suiker) onderverdeeld in:
  • DOC-CMD – Hogekwaliteitswijnen met herkomstbenaming en kwaliteitsnormen – geoogst op volle rijpheid, min. 187 gr suiker;
  • DOC-CT – Hogekwaliteitswijnen met herkomstbenaming en kwaliteitsnormen – late oogst, min. 220 gr suiker;
  • DOC-CSB – Hogekwaliteitswijnen met herkomstbenaming en kwaliteitsnormen – geoogst als de druiven uitgedroogd zijn, min. 240 gr suiker en edelrot.
  • en tot slot een belangrijk Roemeens woord: “Noroc”, oftewel proost!

De wijnregio’s in Roemenië.

Regio 1: De Transsylvanische Hoogvlakte (9000 à 12.000 ha)
Verborgen in de hoge, maar beschermde binnenbocht van de Karpaten, in het midden en noorden van Roemenië, ligt dit land van de witte wijn. Na een lang groeiseizoen kunnen hier wijnen met verfijning en veel aroma worden geproduceerd. Deze regio maakt uitsluitend witte wijn, omdat ze hoger gelegen en kouder is dan de overige Roemeense wijnstreken. Feteasca alba, feteasca regala, riesling italico geven hier een grote opbrengst en leveren lichtere, fijnere, meer geurige en frissere wijntypen dan elders. Er groeit een beetje echte riesling rond Alba-Iulia.

Kwalitatief de beste wijnen komen hier van de sauvignon blanc, pinot gris en traminer/gewürztraminer (in Roemenië altijd geëtiketteerd Traminer of Traminer Roz, maar op exportetiketten staat meestal wel Gewürztraminer). Als ze goed behandeld en nog jong zijn, smaken ze karakteristiek en vertonen ze elegantie plus lengte. De naar lavendel geurende muscat ottonel is hier eveneens in zijn element. Ook kan de aromatische neuberger, zacht van structuur, hier aangetroffen worden, evenals een beperkte hoeveelheid grasa. De binnenlandse markt en de traditionele afnemers in Polen en Duitsland geven de voorkeur aan halfdroge tot zoete wijnen. Daarom beëindigt men de gisting van deze wijnen soms voortijdig, maar meestal zullen ze vlak voor het bottelen worden gezoet. Jammer genoeg kan dat een kwalijke invloed hebben op bouquet en smaak. Daarom is het altijd verstandig om de typen demiseci, demidulci of dulci aromate te mijden en het op seci te houden. De beste kelder voor exportproductie is Blaj; een deel van de fijnste Sauvignonwijn die daar wordt gemaakt, is afkomstig uit Aiud; Jidvei is het voornaamste bottelcentrum van de regio. Streekwijnen: Valea Tarnavelor; Valea Muresului; Viile Sibiului; Viile Bistrita-Nasaud; Viile Samasului; Viile Dejului.

Regio 2: De heuvels van Moldavië / Moldovei (50.000 à 80.000 ha) Het land Moldavië werd in tweeën gedeeld toen Roemenië ontstond. Het liep van de oostelijke Karpaten tot over de Dnjestr. In het midden wordt het doorsneden door de Prut, die nu de grens vormt tussen Oost-Europa en de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Het Roemeense Moldavië is een gebied van zacht glooiende heuvels met daartussen rijke graan- en maisvelden. Tussen die hellingen heersen enkele opmerkelijke microklimaten voor de wijndruifproductie.

Het noordelijkste deel valt uit de toon: Cotnari. De gelijknamige, fraai gelegen kelder is lang beroemd geweest om zijn sterke dessertwijnen, maar hij maakt ook lichtere, drogere typen. De druivenrassen zijn grasa, feteasca alba, tamâioasa româneasca, frâncusa/ tartare. Ze zijn droog of zoet en worden meestal zo gemaakt dat ze 11 tot 12,5% alcohol bevatten. Al die druiven kunnen apart worden gebruikt of gemengd. Grasa levert meestal de sterkste, zoetste en langst houdbare wijnen op, doordat hij overrijpe en in sommige jaren nobel gerotte vruchten geeft. Men neemt aan dat hij sterk verwant is aan de Hongaarse furmint, al wordt dat in Roemenië zelden erkend. Een goede grasawijn kan gemakkelijk twintig jaar of langer op fles rijpen. Jammer genoeg bevatten sommige bottelingen van de afgelopen vijftien jaar een grote dosis conserveringsmiddelen, die er niet toe bijdragen dat de duidelijke citruszoete rijkdom aan smaken zich optimaal ontwikkelt. Tamâioasa kan een soortgelijke wijn opleveren, al is die soms wel iets lichter, ruwer en perzikachtiger van type. Geeft grasa in Roemenië uitsluitend hier zijn ware vermogen, tamâioasa groeit ook in Pietroasa, Dealu Mare en rondom het gebied Murfatlar. Deze druif levert op zijn best in alle drie de gebieden een soortgelijk wijntype op, maar het feit dat de meest evenwichtige wijnen van Cotnari komen, bewijst wel hoe warm het daar in de herfst kan zijn. De minder bekende frâncusa geeft frisheid en zuurheid aan de gemengde Cotnariwijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *