Cultuurverschillen

Thema’s > Cultuurverschillen

De Roemenen zijn vooral gericht op de korte termijn. Aan duurzaamheid hecht men over het algemeen geen waarde.  De werknemers en werkgevers verhouding is anders dan wij in Nederland en België over het algemeen gewend zijn: “Zij doen alsof ze ons betalen, wij doen alsof we er voor werken”.

Ook in persoonlijke relaties is vaak een economisch aspect aanwezig. Een relatie is interessant als die relatie binnen korte tijd iets oplevert. Veel Roemenen kunnen zich nauwelijks voorstellen, dat de korte termijnvoordelen waar zij voor gaan, de ander kwaad berokkenen. Deze houding lijkt de basis van de alledaagse corruptie: een klein voordeeltje behalen ten koste van de organisatie, waartoe men behoort.

Dit handelen komt mogelijk voort uit het ontbreken van een ideaal en het gebrek van vertrouwen in het realiseren van een ideaal. Het geluk moet van buitenaf komen. En die mentaliteit vind je overal terug, dus ook in het toerisme.

Frequent, persoonlijk contact is zeer belangrijk bij het zakendoen in Roemenië, zowel in de particuliere als in de overheidssector. Afspraken tussen personen wegen in Remenie zwaarder dan de wet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.