Bestuurlijke indeling

Thema’s > Bestuurlijke indeling

Roemenie is een republiek, opgedeeld in 40 districten (judete), plus Groot-Boekarest.

In 1991, na de decemberrevolutie van 1989, kwam in Roemenie een nieuwe grondwet tot stand. In deze grondwet werd vastgelegd dat Roemenië een nationale republiek werd, die onafhankelijk en één en ondeelbaar is.

Vlak daarvoor, in 1990, kwam een nieuwe kieswetgeving tot stand waarmee de basis werd gelegd voor de eerste vrije democratische verkiezingen na de tweede Wereldoorlog.
De nieuwe grondwet werd op 13 december 1991 van kracht. In de grondwet is opgenomen dat elke burger van 18 jaar en ouder stemgerechtigd is. Roemenen van 23 jaar en ouder kunnen zich verkiesbaar stellen voor de Kamer van Afgevaardigden. Om in de Senaat verkozen te worden, moeten kandidaten minstens 35 jaar zijn.

In de grondwet uit 1991 ligt vast dat Roemenië een semi-presidentiële republiek is. De president van Roemenie wordt via directe verkiezingen gekozen. de president kan maximaal 8 jaar aanblijven.

De rol van de Roemeense president is aanzienlijk. De president benoemd onder andere de premier, die op zijn beurt weer verantwoordelijk is voor de samenstelling van het kabinet. De president kan binnen 60 dagen het parlement ontbinden als het parlement het vertrouwen in de zittende regering heeft opgezegd. De president is ook bevelvoerder van het leger en hij is tevens voorzitter van de Opperste Defensieraad of Opperste Raad voor de Nationale Veiligheid. Sinds 1990 zijn de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht gescheiden, de Trias politica.

Presidentiële verkiezingen vinden elke vier jaar plaats.

De wetgevende macht is gebaseerd op een parlement van twee kamers. De Senaat bestaat uit 137 zetels en het Huis van Afgevaardigden uit 332 zetels. In het Huis van Afgevaardigden zijn dertien zetels gereserveerd voor vertegenwoordigers van etnische minderheden. De leden van het parlement worden gekozen via algemene verkiezingen die elke vier jaar plaatsvinden. Beide kamers hebben dezelfde bevoegdheden.

Roemenië is ingedeeld in 41 districten (“judete enkelvoud judet”) plus Groot-Boekarest. De Judete zijn op hun beurt onderverdeeld in gemeenten met uitgebreide bevoegdheden, steden en landsgemeenten. De overheid stelt voor elk district een prefect aan als vertegenwoordiger van de regering op lokaal niveau. Deze houdt toezicht op de activiteiten van de gedecentraliseerde ministeriële en overige centrale organen.

Roemenie is opgebouwd uit de volgende districten: Alba (AB); Arad (AR); Arges (AG); Bacau (BC); Bihor; (BH); Bistrita-Nasaud (BN); Botosani (BT); Brasov (BV); Braila (BR); Buzau (BZ); Caras-Severin (CS); Calarasi (CL); Cluj (CJ); Constanta (CT); Covasna (CV); Dâmbovita (DB); Dolj (DJ); Galati (GL); Gorj (GJ); Giurgiu (GR); Harghita (HR); Hunedoara (HD); Ialomita (IL); Iasi (IS); Ilfov (IF); Maramures (MM); Mehedinti (MH); Mures (MS); Neamt (NT); Olt (OT); Prahova (PH); district Satu Mare (SM); Salaj (SJ); Sibiu (SB); Suceava (SV); Teleorman (TR); Timis (TM); Tulcea (TL); Vaslui (VS); Vâlcea (VL); Vrancea (VN)

Roemenië heeft per 4 januari 2017 een nieuwe regering. Het parlement stemde in met de benoeming van het 26-koppige kabinet onder leiding van de nieuwe premier Sorin Grindeanu van de Sociaaldemocratische Partij (PSD). Sevil Shhaideh wordt vicepremier en minister van Regionale ontwikkeling, een ministerpost die ze in een eerder kabinet ook al vervulde.  De nieuwe premier, de 43-jarige Grindeanu, is een wiskundige die eerder tijdelijk minister van Communicatie was.

Bronnen: o.a. NRC 4 januari 2017

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *