Mangalia

Plaatsen > Mangalia

Mangalia is de op één na grootste havenstad van Roemenie  aan de kust van de Zwarte Zee in het zuidoosten van Roemenië. Mangalia  ligt in de regio Dobroedzjain het district Constanţa, op een paar kilometer afstand van de Bulgaarse grens. In 1992 had Mangalia 44.271 inwoners.

De 30 kilometer kuststrook bevat meerdere Roemeense badplaatsen met namen als Saturn en Neptun, opgezet voor de verdiende rust van arbeidershelden uit het vroegere Roemenie. Mangalia is hiervan het centrum, omdat het oorspronkelijk al een stadje was. Een uurtje rijden noordelijker ligt de Roemeense havenstad Constanza en Boekarest ligt 300 km landinwaarts. Een spoorweg verbindt Mangalia met de andere ressorts en met Boekarest.

Vlak bij Mangalia liggen de ruïnes van de oude stad Callatis, die door de Grieken in de 6de eeuw voor Christus werd gesticht en later een deel van het Romeinse Rijk was.

De archeologische musea in de stad tonen oude Griekse en Roman vondsten. In de 13de eeuw verscheen Mangalia voor het eerst op kaarten en werd toen vermeld als Pangalia (ook wel Pangala). De stad kreeg zijn huidige naam in 1593.

In Mangalia vindt u een groot mooi zandstrand, een haven en een Daewoo scheepswerf: Daewoo Mangalia Heavy Industries S.A. Aan de noordzijde wordt Mangalia begrenst door het bos van Comorova, en in het zuiden door het meer van Mangalia. Het meer bevat warme bronnen, die voor de behandeling van chronische reumatiek, dermatose, en andere kwalen worden geadviseerd.

Bezienswaardig in Mangalia zijn

  • de Palaeo-Christen basiliek,
  • de Romeins-Byzantijnse ruïnes,
  • het archeologisch museum Callatis,
  • de archeologische site Callatiana
  • de Sultan Esmahan moskee.
  • het laboratorium waar grotdiertjes worden onderzocht,
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *