Wijn, Roemeense

De plaatselijke witte druif mustoasa schijnt veelbelovende aroma’s te hebben maar geeft in werkelijkheid een hoge opbrengst van een betrekkelijk kleine wijn die er heel vlug de brui aan geeft. Naarmate je noordelijker in deze regio komt, beginnen de druivenrassen en de wijntypen meer overeenkomst te vertonen met die van Transsylvanië. Zo worden er meer witte druiven geteeld; de wijnstijlen zijn koeler en vaak worden de wijnen gezoet. Men produceert er ook mousserende wijn. Veel voorkomende rassen zijn feteascas alba en regala, alsmede riesling italico en muscat ottonel. Niet zo ver van de Noordoost-Hongaarse grens bestaan nog meer bewijzen dat druivenrassen soms gemakkelijker de grens oversteken dan mensen: men treft er furmint aan onder zijn eigen naam. De variëteit levert goede, stevige wijnen, niet ongelijk aan de basis-wijnen van Tokaj. Streekwijnen: Dealurile Zarandului; Plaiurile Bihorului; Viile Valea lui Mihai; Viile satu Mare; Viile Salajului; Viile Maramuresului.

Regio’s 6 en 8: De heuvels Dobroesja /Dobrogea en de Donauterrassen (22.000 à 25.000 ha)
De hoek die door de Donau wordt afgesneden van de rest van het land, als hij een bocht maakt naar het noorden, is Dobroesja. Een deel van die streek bestaat uit niet meer dan een moerasachtige deltavlakte, fantastisch voor vogelkijkers; een ander deel ervan is gevormd tot zanderige, kalkrijke lage heuveltjes en terrassen die goed afwateren en warmte krijgen van het nabijgelegen water. Hier kunnen vruchtbomen en druivenstokken uitstekend groeien, vooral iets verder landinwaarts bij Constanta. (De zuidelijkste van die terrassen van de Donau, die vlak langs de rivier zelf liggen, zijn op zich als gebied 3 bestempeld.)

De wijngaarden van Murfatlar (regio 6) behoren tot die met het grootste kwaliteitspotentieel in het land. Ze liggen in een warme kustzone met 300 dagen zon per jaar. En al wordt het in de herfst mistig en koeler, zelfs de klassieke druiven rijpen vlugger dan dat ze met de hand geplukt kunnen worden. Hun opbrengst is laag: Chardonnay bijvoorbeeld twee tot drie ton per hectare. De droge wijn ervan doet eerder denken aan Bourgogne dan aan Roemenië. Veel Chardonnay wordt echter niet tot droge, maar tot min of meer zoete wijn verwerkt. Dit gebeurt van laat geoogste, licht verschrompelde druiven, waarbij onvergiste restsuiker in de wijn overblijft.

Pinot gris wordt op dezelfde manier behandeld; de zoete wijnen daarvan zijn klassiek in hun soort en kunnen vaak decennia rijpen. Rode wijnen uit Murfatlar kunnen eveneens heel aantrekkelijk zijn. Verder naar het noorden, rond Tulcea, vinden we een paar aangenaam fruitige maar minder interessante wijnen, waaronder een paar lichte Merlots die jong moeten worden gedronken. Streekwijnen: Ville Dobrogei; Colinele Tulcei.

Regio 7: Ten zuiden en oosten van Boekarest
Ten slotte zijn er de zanderige en andere zuidelijke wijngaarden die ten zuiden en oosten van Boekarest langs de rivier liggen. Veelal leveren ze tafeldruiven, al worden ze wel in de wijnbouwstatistieken opgenomen. Ze staan niet bekend om enige kwaliteitswijn, al bestaat er een druivenonderzoeksstation in Greaca (ten zuiden van Boekarest) dat hoog wordt aangeslagen. Streekwijnen: Terasele Dunarii; Nisipurile Olteniei; Viile Teleormanului; Viile Ialomitei; Viile Mostitei; Nisipurile Calmatuiului; Viile Brailei.

Deze pagina is samengesteld door Herman Lariviere, herman.lariviere@skynet.be, http://www.lariviere-virtosu.net/  (c) Herman Lariviere

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *