Wijn, Roemeense

Verder naar het zuiden, in Roemeens Moldavië leveren de wijngaarden Iasi, Husi, Zeletin en de oostelijke hellingen van de Karpaten (Panciu, Odobesti) een groot deel van de grote massa witte basiswijnen. Hier treffen we uitgestrekte wijngaarden aan met de feteascas, riesling italico en aligoté. Deze laatste variëteit wordt verbouwd vanwege zijn weerstand tegen vorst en omdat er mousserende basiswijn van kan worden gemaakt. In Panciu, waar uitstekende mousserende wijnen worden geproduceerd (evenals witte wijnen, en rosés en een merkwaardig zoetige bleke rode wijn, die doet denken aan wilde aardbeien) weet men ook buitengewoon mooie, heel zure, jonge, niet-mousserende wijnen te bottelen. De mousserende wijnen kunnen in een tank hun tweede gisting hebben ondergaan.

Tot de overige witte rassen behoren sauvignon blanc, muscat ottonel (die o.a. wordt gebruikt voor zoete moscatoachtige mousserende wijnen) pinot gris, plavaie, een paar heel gewone plaatselijke variëteiten, zghihara, husi en de productieve galbena de odobesti. Bovendien groeit er een druif die overrijp wordt en soms nobel rot: de busuioaca de bohotin uit het district Husi. Naar het zuiden van het land wordt de productie van witte wijn minder overwegend. In de zuidelijke wijngaarden van Husi en Iasi vinden we vooral blauwe druiven. Veel daarvan leveren betrekkelijk bleke wijnen op die dikwijls gezoet worden, zowel voor de binnenlandse markt als voor basisvolume-export naar Duitsland. Al is er wel teelt van merlot, cabernet sauvignon en feteasca neagra, die decente wijnen kunnen opleveren, dit gebied geniet vooral bekendheid om zijn wijnen van de babeasca neagra (feteasca betekent ‘jongemeisjesdruif’ en babeasca ‘oude-vrouwendruif’). De meeste babeascawijnen kunnen vrij geurig zijn; hun kleur is echter vaker rosé dan rood. Een andere alledaagse blauwe druif met grote opbrengst is oporto, dezelfde druif als de kék oportó van Hongarije.

Streekwijnen: Colinele Iasilor; Viile Botosanilor; Dealurile Husilor; Viile Vaslui; Colinele Tutovei; Dealurile Bujorului; Colinele Covurluiului; Terasele Siretului; Viile Vrancei; Cotul Carpatilor.

Regio 3: Muntenia en Oltenia (80.000 à 100.000 ha)
Dit zouden eigenlijk twee gebieden moeten zijn. De oostelijke helft is Muntenia, dat de vlakte van Boekarest omvat – waar niet overal wijn wordt geproduceerd – en de opvallende wijnzone langs de zuidoostelijke rand van de uitlopers van de Karpaten, in de kern waarvan de ruim zeventig kilometer lange Dealu Mare ligt. Deze heuvelrug loopt helemaal naar het westen tot Stefanesti aan de Arges. Daarachter ligt Oltenia, dat een ruig, heuvelachtig land is, met uitzondering van de vlakte ten zuiden van Craiova. Twee zijrivieren, de Olt en de Jiu, voeren het water door dit gebied af van de Karpaten naar de Donau. Het verst naar het zuidwesten, bij Severin, liggen wijngaarden op rivierterrassen met uitstekende mogelijkheden. (Gebied 7 ligt ook binnen die grenzen en een aantal meer zuidelijke lager gelegen wijngaarden horen daarbij.) De meest oostelijke wijngaarden volgen gewoon de bocht van de oostelijke hellingen van de Karpaten, om de hoek tot in het zuiden tegenover de Dealu Mare, die van Buzau tot Ploiesti loopt. De graduele overgang in de nadruk van wit naar rood eindigt hier in wat ongetwijfeld de meest klassieke streek is voor rode wijnen van Roemenië. Massa’s goede Merlot, redelijke hoeveelheden Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Burgund Mare, plus niet te vergeten Feteasca Neagra en zelfs wat Sangiovese maken dit gebied tot een magneet voor jagers op kwaliteitswijnen.

De druiven rijpen tot een alcohol-potentieel van 11 à 13,5%, behouden een mooi niveau van natuurlijk, evenwichtig zuur, en geven zowel een goede kleur als vaak sterke, karakteristieke aroma’s. Veel rode wijn wordt hier in oude houten vaten of budane gedaan – waarin hij meer rijpt dan een goed eiken-aroma aanneemt. De betere soorten – die met veel extract – doorstaan deze beproeving en vormen heel zachte tannines. Soms kan er een zweem restsuiker in de wijn blijven, voor een rode wijn heel ongewoon. Er groeien ook witte druiven, maar afgezien van de grote akkers met tamâioasa en de kleinere met grasa van het onderzoeksstation Pietroasa, worden de meeste gebruikt voor regionale alledagswijnen. De gebruikers lengen ze aan met koolzuurhoudend water en drinken ze met volle teugen. Stefanesti, Draganesti, Dambovita en de meer noordelijke, heuvelachtige gedeelten van Craiova en Severin hebben allemaal wijngaarden met uitstekende mogelijkheden. Vinexport is begonnen om goed werk te doen met de beste druiven van Severin, met name de merlot, al zal dit district op den duur bekender worden om zijn sauvignon. De parel in deze verzameling is Samburesti, dat 400 hectare onberispelijke wijngaarden bezit, voornamelijk bebouwd met edele blauwe rassen plus sauvignon blanc. Aan de zuideljkste randen van dit gebied produceert men dunnere, minder karakteristieke wijnen met hogere opbrengsten. Streekwijnen: Dealurile Buzaului; Dealurile Prahovei; Viile Dâmbovitei; Dealurile Argesului; Viile Oltului; Dealurile Vâlcei; Colinele Doljului; Plaiurile Mehedinti; Dealurile Gorjului.

Regio 4: Banat/Zonei de Vest (3000 à 5000 ha)
Dit is de zuidwesthoek van het land, met twee geheel verschillende groeiomstandigheden. Ook vinden we de betrekkelijk lage heuvels met de klassieke, licht hellende wijngaarden die de wijnbouw in Roemenië typeren. Maar bovendien is hier Teremia, ten oosten van Timisoara, dat qua klimaat, landschap, druivenrassen en wijntypen meer hoort bij de Grote Vlakte van Hongarije. De heuvels ten zuiden van de eigenlijke Karpaten strekken zich uit tot Moldova Noua en Recas / Tirol. Dit is de kant van het land die onder invloed staat van Duitsland. De communicatie is iets gemakkelijker en de wijnproducente zijn soms beter georganiseerd. Ze maken er fijne wijnen van rijpe, evenwichtige, nobele blauwe druiven. Bovendien vervaardigt men de lichtrode Cadarca, die meer gemeen heeft met Hongaarse tradities dan met Roemeense. Ironisch genoeg staat Banat waarschijnlijk het best bekend om zijn wijnen met het minste kwaliteitspotentieel; Teremia, het vlakke district ten westen van Timisoara, maakt bijvoorbeeld een paar volstrekt oninteressante halfdroge witte wijnen die desalniettenmin afzet hebben gevonden in Duitsland.

Regio 5: De districten Crisana en Maramures (8000 à 12.000 ha)
Maramures ligt in het verre noordwesten van het land, en Crisana ten zuiden en iets ten oosten van de grensplaats Arad. Het zijn twee heel verschillende districten; beide liggen echter aan de westelijke rand van het heuvelland dat oprjst om de binnenbocht van de Karpaten te vormen. Ten oosten van Arad, rondom Minis-Maderat, zet de lichtrode Cadarcatraditie zich voort. Toch is dit gebied ook een verfrissende bron van zowel Pinot Noir als Cabernet Sauvignon, die beide elegant zijn, lang houdbaar en fijn aromatisch.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *