Joodse Begraafplaatsen

Tijdens de Middeleeuwen begonnen Joodse immigranten zich te vestigen in Walachia en Moldavië, met steeds meer mensen arriveerden na de verdrijving van de Joden in 1492, de grote verbanning van Joden uit Europa door de Spaanse Inquisitie .

Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er ca. 1 miljoen joden in Polen, een bloeiende joodse  samenleving van 7% van de bevolking. Tegenwoodig wonen er nog ca. 20.000 joden in Roemenie.

Er zijn in Roemenie ca. 1.200 joodse begraafplaatsen, waarvan het overgrote deel niet meer gebruikt wordt.

De Joodse begraafplaats in zuid-Boekarest telt ongeveer tienduizend graven. Oostelijk van Hodod, verborgen tussen de velden en bosschages, is een Joodse begraafplaats. Ook in Nadișu Hododului en Lelei zijn Joodse begraafplaatsen.

De joodse begraafplaats (Cimitirul Evreiesc) in Alba Iulia uit de 17e eeuw is één van de oudste joodse begraafplaatsen in Roemenië. Tegenwoordig heeft het een oppervlakte van 21.500 m2, er zijn 2.038 graven en 1960 graftekens.

Midden op het oudste deel van de Joodse begraafplaats in Alba lulia staat een gebouwtje, een ohel, het graf van rabbi Ezekiel Paneth (1823- 1845), de grondlegger van de eerste synagoge.

In bovenstaand filmpje over de joodse begraafplaats kun je ook in de grote mausolea kijken.