Ceausescu

Na een spoedberaad van Ceauşescu met het kabinet was van de Ceauşescu’s de conclusie dat de Minister van Defensie, Vasile Milea, was aan te rekenen dat er zonder succes een einde aan de opstand was gemaakt in Timişoara. Zij lieten hem direct voor een vuurpeloton executeren. Voor het leger was dit de aanleiding niet langer loyaliteit te betuigen aan het Ceauşescu-regime waarop het leger deserteerde en ging strijden tegen de Securitate-troepen die veelal loyaal zijn gebleven tijdens de opstand aan Ceauşescu. De Ceauşescu zijn opgepakt toen ze met een auto verder waren gereden nadat ze de helikopter ergens aan de grond hadden gezet. Tijdens de gevangenschap van de Ceauşescu’s op een militaire basis in Tîrgovişte was er zware bewaking ingezet rond de militaire basis omdat ze maar al te goed wisten dat de Securitate onderweg was om Ceauşescu te bevrijden en weer in het zadel te helpen.

Op 25 december werden de Ceauşescu´s geëxecuteerd en toonde de staatstelevisie de lijken van het echtpaar; nog eens de afhandeling op 30 december (gereedmaken van de kisten en het uitvoeren van de begrafenis). Op de grafstenen lieten de autoriteiten andere namen plaatsen, uit angst dat de graven vernield zouden worden. Tegenwoordig zijn de twee graven, die nu van marmer gemaakt zijn, een pelgrimsoord voor communisten.

De macht kwam na de dood van de Ceauşescu´s in handen van het Front voor Nationale Redding (Frontul Salvării Naţionale) waarvan Ion Iliescu de leider was.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *