Gehaktballetjes met zure room en dille

Voor 5-9 personen

Ingrediënten

  • 500 g mager kalfsvlees
  • 500 g mager varkensvlees
  • 300 g brood, zonder korst
  • 100 ml melk
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 100 g boter
  • 2 eieren
  • 3 bosjes dille
  • Zout en peper om op smaak te brengen
  • ½ kopje bloem
  • 800 ml zure room
  • 2 eetlepels gedroogde champignons poeder

Werkwijze

  1. Snijd het vlees fijn en doe het in een grote mengkom.
  2. Week het brood in de melk, laat het uitlekken en knijp de overtollige melk eruit.
  3. Smelt een klontje boter in een pan en bak de ui zachtjes tot hij glazig en zacht is, maar zorg dat hij niet verbrand.
  4. Klop de twee eieren los.
  5. Hak de dille fijn.
  6. Meng het gehakt, het brood, de gebakken uien (giet er ook de gesmolten boter erbij), de twee eieren en een derde van de dille en breng op smaak met zout en peper.
  7. Meng op een bord de bloem en nog een derde van de gehakte dille.
  8. Vorm met natte handen balletjes ter grootte van een walnoot en rol ze door het bloem/dillemengsel, zodat ze helemaal bedekt zijn.
  9. Smelt de rest van de boter in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes, indien nodig in gedeelten, rondom bruin en hard.
  10. Klop de zure room op met twee eetlepels bloem, de rest van de dille en het gedroogde champignonpoeder.
  11. Giet de overtollige olie/boter van de gehaktballetjes af, doe ze in een keramische pot met deksel en giet het zure roommengsel erover.
  12. Zet de pot in een voorverwarmde oven op laag vuur tot de vloeistof met ongeveer de helft is ingekookt.