Rivieren

Thema’s > Rivieren

De belangrijkste rivieren in Roemenië zijn de Mures (761 km op het grondgebied van Roemenië), Prut (740 km op het grondgebied van Roemenië), Olt (614 km), Siret (558 km op het grondgebied van Roemenië), Ialomita (416 km), Somes (374 km op Het grondgebied van Roemenië) en Arges (349 km). In het oosten wordt rivierwater verzameld door de rivieren Siret en Prut. In het zuiden stromen de wateren rechtstreeks de Donau in en in het westen worden de meeste van hen verzameld door Tisa River.

De op een na langste rivier van Europa, de Donau, stroomt door zuidelijk Roemenië en maakt deel uit van de grens van het land met Servië, Bulgarije en Oekraïne. Het blauwe water loopt over 621 mijl, van Bazias naar de Zwarte Zee. Vrijwel alle rivieren van het land zijn zijrivieren van de Donau, hetzij direct, hetzij indirect.

De Donau is een belangrijke waterroute voor binnenlandse scheepvaart, evenals internationale handels- en toeristencruises. De belangrijkste haven, zowel voor handel als toerisme, is Constanta, verbonden met de Donau door een kanaal uit 1984. Tulcea, Galati, Calarasi, Giurgiu en Drobeta zijn andere belangrijke rivierhavens. De dichtstbijzijnde rivierhaven van de Donau naar Boekarest is Giurgiu. Oudere plannen voor de aanleg van een kanaal van 40 mijl dat Boekarest met de rivier de Donau verbindt, worden nu opnieuw overwogen door de Roemeense regering.

De waterhuishouding in Roemenië wordt sterk bepaald door de Karpaten en de Donau, waarvan het stroomgebied geheel Roemenië omvat. De Donau komt bij Bazias het land binnen en stroomt in eerste instantie als een snel stromende bergrivier in een 150 meter breed kloofdal “de IJzeren Poort of Porţile de Fier” tussen het Banatergebergte en het Balkangebergte. In Walachije verbreedt de rivierbedding zich en neemt de stroomsnelheid sterk af. De delta van de Donau (ca. 5050 km2), het grootste deltagebied van Europa, ligt bijna geheel op Roemeens grondgebied (de rest ligt in de Oekraïne) en stroomt over 1075 km op Roemeens grondgebied.

De overige rivieren in Roemenië zijn in drie groepen te verdelen, naar herkomst en richting van afwatering. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze uiteindelijk allemaal hun weg vinden naar de Donau.
De eerste groep ontspringt op de westelijke hellingen van de Karpaten en stroomt naar de Tisa (Theiss) of naar het Servische deel van de Donau. Een daarvan is Mureş, waarvan de lengte in Roemenië 716 kilometer bedraagt en die van oost naar west stroomt.

De tweede groep zijn de rivieren (o.a. Jiu, Argeş, Dîmboviţa en Ialomiţa) die in de Zuid-Karpaten ontspringen en door Walachije in zuidoostelijke tot oostelijke richting naar de Donau stromen. De Olt (670 km) ontspringt in de Oostelijke Karpaten, stroomt door de Transsylvanische Hoogvlakte, doorsnijdt de Zuidelijke Karpaten en zoekt dan haar weg naar de Donau.

De derde groep bestaat uit rivieren die ontspringen in de Oost-Karpaten en in Moldavië en in zuidoostelijke richting naar de Donau afwateren.
De belangrijkste zijrivier van de Donau is de Prut, die in de Oekraïne ontspringt, 950 km lang is en over 716 km de grens met de Oekraïne vormt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.