Koning Mihai I

Thema’s > Koning Mihai I

Het huidige hoofd van het Roemeens Koninklijke Huis, Mihai I (of Michael I), wordt ‘gezien’ als de beste Koning die Roemenië ooit had. Zijn verhaal is bijna net zo tragisch als dat van Roemenië zelf, agressie en onrechtvaardigheid.

De tijd dat Mihai I Roemenië regeerde is een lange tijd geleden en vind zijn wortels in de Eerste Wereldoorlog. In het begin was Roemenië een neutraal land, om zich later bij de geallieerden aan te sluiten. Roemenië was nauwelijks een wereldmacht en na een korte invasie van Hongarije werd het land van alle kanten aangevallen door Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Bulgarije.

Na de oorlog werd in 1927 de jonge Mihai I de Koning toen zijn vader afstand deed van de troon. De jonge monarch kreeg een regent boven zich tot zijn 21ste verjaardag, nochtans kwam zijn vader naar huis in 1930 en de jonge Koning Mihai werd vervangen door zijn vader. Hierna kwam hij weer in positie als Kroonprins van Roemenië terecht dat duurde tot 1940 toen de jonge Mihai (19) weer werd gekroond tot Koning van Roemenië.

Ondanks de regerende Mihai, viel Roemenië meer en meer onder de controle van ambitieuze politici die waren begonnen om plannen te maken om van Roemenië een ‘satellietstaat’ van Nazi-Duitsland te maken. Toen Hitler de Tweede Wereldoorlog liet aanvangen was Roemenië een belangrijke bron van graan en olie. Koning Mihai werd uit de regering gezet en werd omringd door pro-nazi ambtenaren die hem bestempelden als “het jongetje”.

Toen Hitler Rusland binnenviel in 1941 mengde Roemenië zich in de oorlog. Koning Mihai was pas op de hoogte van de inval in Rusland toen hij dit op de BBC hoorde. Na een nederlaag van het Rode Leger, besloot de jonge Koning Mihai in 1944 actie te ondernemen. In een zeer gewaagd en moedig optreden verwierf de jonge monarch die mensen die loyaal aan hem waren en verjaagde de pro-Nazi overheid. Met de geallieerden ondertekende hij een samenwerkingsovereenkomst en begon de oorlog tegen Hitler.

Een tijdje leek het erop of de jonge Koning Roemenië had behoed voor een tragedie, maar in werkelijkheid zaten zij nu dik in de problemen bij de andere bondgenoten aangezien zij voor Hitler hadden gestreden. Na de oorlog marcheerden de Sovjettroepen het land binnen en namen de controle van de overheid over en dwongen Koning Mihai om zijn troon op te geven en het land in december 1947 te verlaten. Pas na de val van het communisme kreeg Mihai weer de kans om terug te keren naar Roemenië. Op dat moment kreeg hij de kans aangeboden om mee te doen aan de Presidentsverkiezingen maar voor die kans bedankte hij. Hij wilde uitsluitend als Koning van Roemenië terugkeren en niet als politicus. De Republikeinse overheid van Roemenië heeft hem eerder ook de status toegekend van “Vroeger Staatshoofd”.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *