Klimaat

Thema’s > KLimaat

Roemenië heeft een gematigd landklimaat met zeer warme zomers, koude winters, een kort voorjaar en een langere, meestal milde herfst. Duidelijke regionale verschillen kenmerken echter het kustgebied, de laagvlaktes en de bergen. In het zuiden en aan de Zwarte-Zeekust is de jaarlijkse gemiddelde temperatuur 11°C, in de bergen maar 2°C.

Tijdens de zomers van 2006 en vooral 2007 liepen de temperaturen gedurende verscheidene weken op tot boven de 40°C. Tientallen mensen overleden ten gevolge van de extreme hitte. Tijdens de winters kan de temperatuur zakken tot -15°C in Boekarest en tot -25 °C in de hoger gelegen gebieden (in de streek rond Miercurea Ciuc in de Hargita soms tot -30°C). Door zware sneeuwval zijn sommige dorpen dan soms enkele dagen van de buitenwereld afgesneden. Ook bij  aanhoudende regenval kunnen grote delen van het land verlamd worden. Meer informatie bij het Nationaal Instituut van Meteorologie en Hydrologie: http://www.meteoromania.ro

In de zomermaanden juli en augustus kan het in de laagvlakten erg heet worden; dagtemperaturen van boven de 35°C zijn dan geen uitzondering. Dit is bijvoorbeeld het geval in de Donauvlakte waar ook de hoofdstad Boekarest ligt.

Aan de kust en in de bergen is het in de zomer veel aangenamer met gemiddelde dagtemperaturen van 22°C. Het aantal zonnige dagen is aan de Zwarte-Zeekust ongeveer evenveel als aan de Franse Middellandse-Zeekust.

s’ Winters, vanaf ongeveer november, waait meestal de koude noordoostelijke wind. In de Karpaten is de gemiddelde wintertemperatuur -3°C, en er ligt van december tot maart een dik pak sneeuw.

De neerslag kan in de Karpaten oplopen tot ca. 1400 mm per jaar, voor Boekarest bedraagt deze 580 mm per jaar. De minste regen valt aan de Zwarte-Zeekust. De natste maand is over het algemeen juni.

De gemiddelde maandtemperatuur in Boekarest is –2,8°C in januari en 22,9°C in juli; voor Cluj in het noordelijke Transsylvanië is dit respectievelijk –4,4 en 18,9°C.

In het noorden overwegen oostenwinden, in het zuiden winden uit het westen.

Gemiddelde temperaturen

Het weer vandaag met wunderground

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *