Klimaat

Thema’s > KLimaat

Roemenië heeft een gematigd landklimaat met zeer warme zomers, koude winters, een kort voorjaar en een langere, meestal milde herfst. Duidelijke regionale verschillen kenmerken echter het kustgebied, de laagvlaktes en de bergen. In het zuiden en aan de Zwarte-Zeekust is de jaarlijkse gemiddelde temperatuur 11°C, in de bergen maar 2°C.

De lente is aangenaam met koele ochtenden en nachten en warme dagen.

De zomer is vrij warm, met zonnige dagen. De heetste gebieden in de zomer zijn de laaglanden in Zuid- en Oost-Roemenië, waar in juli en augustus vaak 37°C wordt bereikt.Dit is bijvoorbeeld het geval in de Donauvlakte waar ook de hoofdstad Boekarest ligt. Temperaturen zijn altijd koeler in de bergen. 

De herfst is droog en koel, met velden en bomen die kleurrijk gebladerte produceren, vergelijkbaar met New England.

De winters kunnen koud zijn, vooral in de bergen. Hoewel dit niet de regel is, kan er in het hele land van december tot half maart overvloedige sneeuwval voorkomen. ’s Winters, vanaf ongeveer november, waait meestal de koude noordoostelijke wind. In de Karpaten is de gemiddelde wintertemperatuur -3°C, en er ligt van december tot maart een dik pak sneeuw.

Tot slot een opmerking: Er zijn aanzienlijke regionale verschillen in het klimaat tussen verschillende regio’s in Roemenië.

Tijdens de zomers van 2006 en vooral 2007 liepen de temperaturen gedurende verscheidene weken op tot boven de 40°C. Tientallen mensen overleden ten gevolge van de extreme hitte. Tijdens de winters kan de temperatuur zakken tot -15°C in Boekarest en tot -25 °C in de hoger gelegen gebieden (in de streek rond Miercurea Ciuc in de Hargita soms tot -30°C). Door zware sneeuwval zijn sommige dorpen dan soms enkele dagen van de buitenwereld afgesneden. Ook bij  aanhoudende regenval kunnen grote delen van het land verlamd worden. Meer informatie bij het Nationaal Instituut van Meteorologie en Hydrologie: http://www.meteoromania.ro

Aan de kust en in de bergen is het in de zomer veel aangenamer met gemiddelde dagtemperaturen van 22°C. Het aantal zonnige dagen is aan de Zwarte-Zeekust ongeveer evenveel als aan de Franse Middellandse-Zeekust.

De neerslag kan in de Karpaten oplopen tot ca. 1400 mm per jaar, voor Boekarest bedraagt deze 580 mm per jaar. De minste regen valt aan de Zwarte-Zeekust. De natste maand is over het algemeen juni.

De gemiddelde maandtemperatuur in Boekarest is 2,8°C in januari en 22,9°C in juli; voor Cluj in het noordelijke Transsylvanië is dit respectievelijk 4,4 en 18,9°C.

In het noorden overwegen oostenwinden, in het zuiden winden uit het westen.

Gemiddelde temperaturen

Het weer vandaag met wunderground

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.