Gezondheid

Thema’s > Gezondheid

In het algemeen gelden de volgende adviezen volgens de Landenlijst LCR en diverse andere bronnen. Bij reizigers met GEZONDHEIDSPROBLEMEN is een gespecialiseerd advies van belang! Wij nemen geen enkele verantwoordelijkheden voor het handelen naar aanleiding van deze informatie.

Aanbevolen Vaccinaties:

  • Er is een matig tot laag risico op hepatitis a en b, polio en buiktyfus.
  • Een DTP (Difterie Tetanus Polio)vaccinatie wordt aanbevolen
  • Hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen
  • Vaccinatie tegen hepatitis B bij verblijf > 3 maanden of bij risico door beroep of gedrag geadviseerd
  • Verhoogd risico op tuberculose, Mantoux-test en/of BCG voor risicogroepen aanbevolen
  • Hoog risico op rabiës, huisdieren mogelijk besmet, vaccinatie voor risicogroepen aanbevolen
  • Risico op teken encefalitis, vaccinatie voor risicogroepen aanbevolen (mrt t/m nov).
  • Verhoogd risico om Mazelen te krijgen.

Hepatitis A
Hepatitis-A is een ontsteking van de lever, die wordt veroorzaakt door het hepatitis-A virus. Het is een veel voorkomende virusinfectie onder onbeschermde reizigers. Jaarlijks worden zo’n 10 miljoen mensen met het hepatitis-A virus besmet. De kans dat u, als reiziger uit Nederland in een risicogebied besmet wordt met dit virus, is 40 maal groter dan die op een buiktyfus-infectie. Besmetting kan vooral plaatsvinden in een omgeving waar de hygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen over laten. U kunt hepatitis-A, waar u gemiddeld 4 tot 6 weken zeer ziek van kunt zijn, voorkomen door zorgvuldige hygiënische maatregelen en vaccinatie. Vaccinatie wordt aanbevolen voor Roemenie.

Hepatitis B
Bij een lang verblijf of bij risico door beroep of gedrag in een land waar hepatitis-B veel voorkomt, kunt u het hepatitis-B virus oplopen. Deze ontsteking van de lever, die zelfs kan ontaarden in levercirrose en leverkanker, wordt veroorzaakt door het hepatitis-B virus. Hepatitis-B is zeer besmettelijk (wel 100 maal meer besmettelijk dan het AIDS virus) en gemakkelijk overdraagbaar door o.a. bloed, bloedproducten, en (wisselend) seksueel contact. Een andere vergelijking met het AIDS virus leert ons dat er wereldwijd ongeveer 10-12 miljoen mensen met het AIDS virus geïnfecteerd zijn, terwijl er ongeveer 2 miljard (2000 miljoen mensen) met het hepatitis-B virus geïnfecteerd zijn. Hepatitis-B kunt u voorkomen door veilig vrijen en door vaccinatie. Vaccinatie wordt aanbevolen bij een verblijf langer dan 3 maanden of wanneer u risico loopt door beroep of door gedrag (wisselend seksueel contact). Vaccinatie wordt aanbevolen voor Roemenie.

Difterie, tetanus, polio (DTP)
Difterie is een ziekte die wordt overgebracht door hoesten van patiënten of gezonde mensen, die de bacterie bij zich dragen. Tetanus wordt veroorzaakt door de tetanusbacterie. Deze komt voor in de grond en kan u via wonden of wondjes infecteren. Polio wordt veroorzaakt door een virus dat voorkomt in de ontlasting van zieke of herstellende mensen en dat in het milieu (b.v. in het drinkwater) terecht komt. Deze drie ziekten kunt u voorkomen door vaccinatie. Vaccinatie wordt aanbevolen voor Roemenie.

Buiktyfus
Buiktyfus is een bacteriële infectie. Overdracht van buiktyfus vindt plaats door besmet vloeistof of water. Risico loopt men vooral in gebieden waar de hygiënische voorzieningen en de controle op de voorbereiding van voedsel onvoldoende is. Verschijnselen zijn koorts, algemene malaise, hoofdpijn, obstipatie, soms bloederige diaree, later bewustzijnsstoornissen, soms uitslag op borst en buik. Ziekenhuisopname is in de meeste gevallen noodzakelijk. Manieren om besmetting te voorkomen, zijn het zeer streng naleven van hygiënische voorschriften, controle op de bereiding van levensmiddelen en vaccinatie. Vaccinatie kan geschieden door middel van een injectie of het innemen van capsules. Vaccinatie wordt aanbevolen voor Roemenie.

Rabiës
In Roemenië kan rabiës bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Soms kan vaccinatie zinvol zijn. Vraag 6-8 weken voor vertrek deskundig advies bij je huisarts, GGD of een vaccinatiecentrum.

Mazelen
In Roemenië waart de mazelen nu al langere tijd rond. Bij de mazelenepidemie in Roemenië  die sinds begin 2016 heerst zijn tot oktober 2017 9670 gevallen geregistreerd, waarvan er 35 overleden. De meeste doden waren kinderen, vaak nog geen jaar oud. De wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich zorgen over de lage vaccinatiegraad in Roemenië: circa 86 procent van de kinderen is gevaccineerd voor de mazelen.  Volgens Roemeense media komt dit doordat er steeds tekort is aan vaccin. De autoriteiten zeggen dat ook religieus gemotiveerde campagnes tegen inenting voor de massale epidemie  verantwoordelijk zijn.
De mazelen zijn een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het wordt van mens tot mens overgedragen door het hoesten, niezen of uitademen van vocht. Twee tot vier dagen na besmetting ontstaan rode vlekken op de huid. Ook kan iemand in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking krijgen en als gevolg daarvan overlijden.

Tot slot
Voor voorlichting, preventie en vaccinatie op maat, kunt u contact opnemen met de dichtstbijzijnde GGD, Travel Clinic, Tropencentrum, polikliniek voor infectieziekten of Tropische geneeskunde, een in reizigersadvisering gespecialiseerde huisarts. Omdat de hier genoemde adviezen regelmatig aan wijzigingen onderhevig zijn, kan hieraan geen aansprakelijkheid worden verbonden. Wij nemen geen enkele verantwoordelijkheden voor het handelen naar aanleiding van deze informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.