Maramureş

Plaatsen > Maramureş

De Maramureş is een hele traditionele streek in het noordwesten van Roemenië waar nog veel houten huizen en kerken te vinden zijn. Met name de houten kerken, Sapinta en de traditionele dorpjes zijn de moeite waard. Hier komt de ware Roemeens traditie meer tot leven dan elders in het land. De meeste kerken en huizen zijn door de bewoners helemaal van hout gemaakt. Het landschap van de Maramureş is zeer landelijk met heuvels en weilanden waar u veel hooimijten zult zien.

Maramures is een van de meest afgelegen en meteen ook achtergebleven streken van Europa. Het bergachtige grensgebied met Hongarije en Oekraïne ligt zo geïsoleerd dat het na de Tweede Wereldoorlog ontsnapte aan de collectivisering. Toen de Roemeense dictator Ceausescu bij zijn ‘systematisering’ dorpen platwalste en gruwelijk lelijke appartementsblokken in de plaats zette, werd Maramures opnieuw vergeten. Zelfs in de provinciale hoofdstad Baia Mare staat nauwelijks hoogbouw. Van de recente verwestering in het Oostblok na 1990 valt hier evenmin iets te merken. Veel mensen leven hier als honderd jaar geleden. De paardenkar is hier nog een veelgebruikt transportmiddel, langs de weg zie je soms een spinnewiel in actie, vrouwen dragen wijde kleren met borduurwerk, mannen hoedjes met een smalle boord.

Vanuit Boekarest kan men een binnenlandse TAROM-vlucht nemen (duurt ongeveer 5 kwartier), anders is de trein ook mogelijk (duurt ongeveer 11 uur).

Iets wat je in ieder geval niet mag missen is het Vrolijke Kerkhof in Sapinta. Op het kerkhof staan houten kruizen in vrolijke kleuren, voorzien van allerlei spreuken en verhalen over de personen die in de graven liggen. Vergeet vooral niet om even het graf van de maker van de kruizen te bekijken. In de buurt van de begraafplaats vind je allemaal winkeltjes met prachtig handwerk van hout, wol en andere traditionele materialen.

In de mijnwerkersstad Baia Mare vind je het huis van Iancu de Hunedoara (een bekende Hongaarse koning) met dikke muren eromheen aan de Bulevardul Bucuresti. Ten zuiden van deze straat staat de grote St. Stefanskathedraal met zijn 50 meter hoge toren. Strada Monetariei is een aardig middeleeuws straatje met een 19e eeuwse gereformeerde kerk. Verder vind je in Baia Mare nog een paar vestingwerken (Piata Izvoarelor en Strada Monetarii) en een plattelandsmuseum met meer dan honderd gebouwtjes.

Bezienswaardigheden

  • Het ‘Vrolijke Kerkhof’ van Sapinta
  • De houten kerken van Bogdan Voda, Ieud en Rozavlea
  • Baia Mare
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *