Iasi

Plaatsen > Iasi

Iaşi is de op één na grootste stad van Roemenië, en ligt in het noordoosten van dat land, in de regio Moldavië. De stad is de hoofdstad van het district Iaşi, en de voormalige hoofdstad van het vorstendom Moldavië.

Iasi is een moderne -, culturele -, romantisch stad, waar zowel oude gebouwen zijn als het modernste winkelcentrum wat ik ooit in Roemenië heb gezien.

Iasi is een universiteitsstad. Dit wilt zeggen dat het er vanaf september tot Juni heel druk is. In Juli en augustus lijkt de stad zelfs een beetje uitgestorven. De mensen zijn hier heel vriendelijk en behulpzaam.

Ook voor degene die graag eens iets typisch Roemeens eet is Iasi aan te raden. De restaurants zijn hier over het algemeen heel goedkoop en het eten is heel lekker. Iemand die niet zo voor de typische Roemeense dingen is vindt ook zijn zin in een Hollands eethuis of een van de vele pizzeria’s.

Voor degene die zich graag laten verwennen, vindt je ook op veel plaatsen centrums waar je je kan laten masseren.

De stad Iasi heeft vele culturele mogelijkheden. Als u door de oude stad wandelt loopt u langs tandenknarsende oude trams die zich een weg banen door het centrum.

Er zijn vele musea. Vaak gevestigd in een in oude stijl opgetrokken huis waar kunst en gebruiksmaterialen uit oude tijden goed bewaard worden voor het nageslacht.

Het Palace of Culture van Iasi is gebouwd in neogotische stijl. Het bgebouw werd in stadia vanaf 1905 tot 1925 gebouwd. In het paleis is tegenwoordig het Kunstmuseum van Iasi gevestigd evenals het Museum van Geschiedenis, Museum van Etnografie, Polytechnisch Museum en de Openbare Bibliotheek. Open: Dinsdag door Zondag, van 9:00 tot 17:00.

In Iasi is een park waar kunstschilders hun kunstwaren te koop aanbieden. Maar ook voor de shoppers onder U zijn er vele zeer moderne mogelijkheden. Houd U van muziek dan is de aanrader om een klassiek concert bij te wonen.

In de omgeving staan talloze kloosters.

Pagina met bijdrage van Fred Vorstenbosch en Katleen Van Lersberghe

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *