Cluj

Plaatsen > Cluj

Cluj is echt een stad met allure: brede boulevards en statige gebouwen. Vooral de Katholieke en de Orthodoxe kerk vallen op door hun afmetingen. Wat ook opvalt is de grote hoeveelheid jonge mensen. Niet verwonderlijk, aangezien Cluj een echte universiteitsstad is.

Als je een bezoek aan Cluj wilt brengen kun je het beste bij het centrale plein beginnen. Op het centrale plein kun je gratis je auto parkeren. De absolute blikvanger van het plein is de Katholieke Michaëlskathedraal. Deze gotische kerk is 400 jaar geleden door de Hongaarse koning Matthias Corvinus gebouwd. Zo’n 200 jaar later is er een neogotische toren aan toegevoegd.

Het is zeker de moeite waard om een kijkje in het interieur te nemen. Verder vindt u op het plein een prachtig barok gebouw: hotel Continental**. Ga daar zeker naar binnen. Het Banffy-paleis is eveneens een kijkje waard of als u van kunst houdt een bezoek. Naast het paleis staat hotel Melody**. Leuke terrasjes vindt u hier helaas niet.

Vanaf het centrale plein kun je uit twee winkelstraten kiezen. Als je rechts afslaat kom je in ieder geval bij de Orthodoxe kerk en het Nationaal Theater. De Orthodoxe kathedraal is de grootste van Roemenië. Voor de kerk staat het standbeeld van Avram Iancu, dat om de Roemeense held belangrijker te laten lijken dan de Hongaarse Corvinus, enkele tientallen centimeters hoger is gemaakt dan het beeld van Corvinus. Tegenover de kerk staat het Nationaal Theater. Als je rechtdoor gaat vanaf het centrale plein kom je bij de Mac Donald’s en de markt.

Vlak buiten het centrum is de botanische tuin, die voor Oost-Europese begrippen heel groot is. Er zijn tropische kassen en er is een Chinese tuin. Op de heuvel buiten Cluj staat hotel Transilvania***. Je hebt hier wel een aardig uitzicht over de stad.

In cluj heb je tegenwoordig mooie terrasjes!

Een andere bezienswaardigheid is Belvedere, bij het grote kruis, met prachtig uitzicht, en vooral ‘s avonds. Ook daar een mooi terrasje waar je kunt zitten en van het uitzicht genieten!

Inde omgeving van Cluj liggen vele dorpjes. Het heuvelachtig landschap ook de moeite waard om te zien!

De botanische tuinen van Alexandru Borza gelegen in Cluj Napoca zijn een bezoek meer dan waard. Deze enorme botanische tuin met glooiende groene heuvels, een uitkijktoren, een rozentuin heeft zelfs een Japanse tuin. Entree kost 10 RON en is geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur in de zomer en van 9.00 tot 18.00 uur in de winter.

Bezienswaardigheden

  • De katholieke Michaëlskathedraal
  • De botanische tuinen
  • Het nationale theater
  • De orthodoxe kathedraal (grootste van Roemenië)
  • Het Banffy paleis
  • Belvedere
  • Hote Continental (prachtig barok interieur)
  • Hotel Transilvania (uitzicht over Cluj)
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *